De juiste schaatsschoenmaat

Voeten meten voor de juiste maat

STAP 1: MEET DE LENGTE VAN DE VOETEN

Het is het beste om de voetlengte te meten wanneer je staat. Probeer ervoor te zorgen dat iemand je hiermee kan helpen. Je voet kan namelijk verplaatsen als je bukt om de lengte te meten.

Begin de meting door met je hak tegen de muur of een plat object te staan, hiermee zorg je ervoor dat je een zo accuraat mogelijke meting doet. Je kan staan op een meetlint, of nog makkelijker, op een stuk papier waarbij je een omtrek van je voet maakt.
Meet vanaf de achterkant van je hak/hiel tot het topje van je langste teen ("de langste lengte van je voet").
De maatvoeringen van fabrikanten zijn niet gelijk aan elkaar, een maat 36 bij Edea valt anders dan een maat 36 bij Risport, daarom is het belangrijk dat je de de metingen in milimeters doet.
Let erop dat je bij de meting dezelfde soort/type sokken of panty's draagt, die je ook in je schoenen zal dragen, en zorg ervoor dat je beide voeten opmeet. Het kan namelijk voorkomen dat er een verschil in lengte is tussen je voeten.
 

STAP 2: MEET DE BREEDTE VAN DE VOETEN

Om de breedte te vinden dien je de omtrek van de bal van je voet te meten. Doe dit ook weer in milimeters.

measure the widest part of your foot

Let erop dat je wederom beide voeten opmeet. Het kan namelijk nodig zijn om aanpassingen te doen aan de breedte van slechts een van de twee schoenen, indien er een groter dan gemiddeld verschil in de omtrek van de bal van beide voeten is.
 

STAP 3: HOUDT REKENING MET DE BRUG EN VORM VAN JE VOETZOOL

Laat iemand, als het mogelijk is, foto's maken van je voeten. Belangrijk is om in ieder geval foto's te hebben van:

  • Het zijaanzicht van (de holling van) de middenvoet (foto van elke voet afzonderlijk)
  • het achteraanzicht van de hielen, wanneer het gewicht gelijk verdeeld is over beide voeten
De stand van het middenvoet is belangrijk bij de keuze van de schaatsschoen. Er dient namelijk rekening gehouden te worden met welk model voldoende support biedt in de holling van de voet. Dit verschilt per persoon.
Met het beeld van het achteraanzicht kan bepaald worden hoe de ijzers of het onderstel geplaatst moeten worden, zodat het gewicht goed en gebalanceerd wordt verdeeld.


STAP 4: ZORG ERVOOR DAT ALLES ACCURAAT WORDT VASTGELEGD

Rond afmetingen niet af! Een paar milimeter kan al een hele schoenmaat verschillen. Bij jongere sporters kan, binnen bepaalde marges, rekening gehouden worden met de groei, bij het vaststellen van de maat. Het is belangrijk om ook bij jongere sporters de afmetingen accuraat te gebruiken, en maximaal 10 milimeter (1cm) extra ruimte mee te rekenen bij het bepalen van de schoen maat. Een te grote maat kan zorgen voor een oncomfortabel gevoel, en zelfs (ernstige) blessures ten gevolge hebben! Een te grote schoenmaat heeft ook een negatieve impact op het vermogen om nieuwe vaardigheden te leren en beheersen!
 

Heeft u alle stappen gevolgd, en wilt u hulp bij het kiezen van de juiste maat en het juiste model? neem dan contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!